15635
Brak okładki
Książka
W koszyku
Elementarz gotowania / Irena Gumowska ; il. Jerzy Treutler. - Wyd.3. - Warszawa : Watra, 1989. - 172,[1]s. : il.kol. ; 20 cm.
Książka przeznaczona dla tych wszystkich, którzy boją się odkryć w sobie talent kulinarny. Tymczasem, trzeba sobie powiedzieć, że my też potrafimy. Autorka krok po kroku ujawnia nam tajniki dobrej i smacznej kuchni. Cały czas pamiętając przy tym, że jedzenie musi sprawiać przyjemność, że ważny jest nie tylko zapach, ale i sposób podania przygotowanej przez nas potrawy. Dlatego też stół powinien być pięknie nakryty, zapachy apetyczne, a my przygotowani psychicznie na korzystanie z rozkoszy podniebienia. Książka oprócz teorii dotyczącej choćby miar i wag czy informacji, z czego powinien składać się obiad, podaje przepisy na zupy i obiady jednodaniowe, na różnego rodzaju drugie dania, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw, kasz, ryżu, klusek i makaronów. Poza tym sporo jest w ,,Elementarzu'' przepisów na wykorzystanie tak zwanych resztek, które nam zawsze zostają i z którymi nie zawsze wiemy, co zrobić. Początki gotowania nie mogą się też obyć bez deserów, które autorka nazywa uśmiechem kuchni. Akurat w tym przypadku te desery są delikatne i mało tuczące. Ale dla równowagi znajdziemy też rozdział, w którym są potrawy na pewno niedietetyczne. Chodzi o przeróżne pierniki, torty, ciasta smażone, drożdżowe, kruche i ptysiowe.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Szczucin
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej